Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Hoe gebruik ik antislipmatten en spanbanden om mijn lading correct te zekeren?

Een lading op een goede wijze vastzetten is essentieel voor een veilig transport. Het niet goed vastzetten van de lading kan gevaarlijk zijn voor zowel de bestuurder als voor andere weggebruikers. Er kunnen gemakkelijk ongevallen ontstaan door een losschietende lading of door verlies van de controle over het voertuig. De gewenste situatie is dat materialen, goederen en/of machines veilig op hun plek blijven staan. Dat kan gemakkelijk gedaan worden met behulp van antislipmatten en spanbanden, kettingen en ratelspanners.
 

  • Zorg voor een schone en stroeve laadvloer.
  • Gebruik bij voorkeur antislipmatten.
  • Zet de lading tegen het kopschot indien mogelijk.
  • Sluit uw lading vormsluitend vast.
  • Gebruik spanbanden die vervaardigd zijn volgens de Norm EN12195-2.
  • Gebruik altijd minimaal twee spanbanden.
  • Maak gebruik van hoekbescherming.
  • Gebruik hoekbeschermers bij spanbanden over scherpe delen.

 

Naslagwerk over de wettelijke bepalingen zijn bij Vabotec eenvoudig te verkrijgen en ons advies is gebaseerd op de praktische ervaring als fabrikant en de wettelijke bepalingen over ladingzekeren (KB 27 april 2007) en de Richtsnoeren van 2014 voor beste praktijken over het zekeren van lading voor vervoer over de weg.

Antislipmatten zijn voor een goede zekering van de lading onmisbaar. Antislipmatten worden gebruikt om de wrijvingsweerstand tussen de lading en de drager dusdanig te vergroten dat de lading niet meer kan gaan glijden of schuiven. Het product kan worden geleverd als antislipmat op rol, als stroken of als plakketjes. Het materiaal is vaker te gebruiken. Echter slijtage aan de antislipmat kan zorgen voor een afname van de wrijving. De matten worden gemaakt van granulaat/rubber, een materiaal met hoge wrijvingskracht. De wrijving van de mat wordt niet direct beïnvloedt door de dikte van de mat. Er zijn wel richtlijnen waarin staat dat het gewicht van de lading de matten niet meer dan 30 procent mag vervormen. Door gebruik te maken van antislipmatten verhoogt u de veiligheid, bespaart u tijd en geld omdat er minder spanbanden, of sjorbanden moeten worden gebruikt om de lading vast te zekeren.

Spanbanden worden gebruikt om de lading zowel horizontaal als verticaal vast te zetten of neer te sjorren. Er wordt gebruik gemaakt van krachtsluiting, op deze manier worden de goederen zo vastgezet dat ze niet meer kunnen gaan schuiven. Hierbij is het van belang dat de spanbanden zo stevig en strak mogelijk worden vastgetrokken. Er zijn verschillende typen spanbanden die invloed hebben op de kracht die op de lading staat. In ons assortiment vindt u onder andere bagagegordels, eindeloze spanbanden en de 2-delige spanband. Spanbanden zijn te bestellen op het gewicht dat u wilt zekeren van 1 – 10 ton. Om de juiste spanband te bepalen is het van belang om de breeksterkte van de spanband en de voorspankracht van de ratel te kennen. Let op: gebruik geen spanbanden om mee te hijsen, gebruik hiervoor rondstroppen, hijsbanden of andere gepaste materialen.

Om optimaal gebruik te kunnen maken van spanbanden is het aan te raden om hoekbeschermers te gebruiken. De spankracht die met de ratel bereikt wordt verliest een groot deel van de spanning aan de hoeken van de lading. Door gebruik te maken van hoekbeschermers worden de spanmiddelen niet beschadigd en wordt de voorspanning gelijkmatig verdeeld. 

Een spanband moet altijd voorzien zijn van een label. Op het label staan gegevens over de maximale trekkracht, de totale lengte en de handkracht. Het label mag geen beschadigingen vertonen. De spanband moet voldoende sterk zijn om aan de Lashing Capacity (LC), Standard Hand Force (SHF) en Standard Tension Force (STF) te voldoen. 

LC is de toegestane trekkracht in een rechte lijn. Er bestaan twee LC waardes vermeld, LC1 waarde bij gestrekt gebruik en LC2 waarde bij omsnoering. De norm EN12195-2 schrijft voor dat ratel en haken een veiligheidsfactor van minimaal twee keer de veilige werklast moet hebben. Het gaat hier om de metalen, onderdelen, dit om breuk te voorkomen. Het ongeconfectioneerde band dient een veiligheidsfactor van minimaal 3x de LC1 waarde te hebben.

De spanbanden van Vabotec van 50mm bandbreedte hebben een LC waarde van 2000daN en een breeksterkte van 6.000daN.

Wij kiezen expliciet voor deze waardes aangezien een sjorpunt op een voertuig verkerende in goede staat geacht wordt een sterkte te hebben van 2.000daN (voertuigen MTM > 12Ton). Op deze manier is uw ladingzekeringsplan sluitend. Werkt u met sjorbanden van 2.500daN op ongekeurde/geattesteerde sjorpunten dan zal de bevoegde instantie dit aanzien als een sjorpunt van 2.000daN. U kocht dus een band die u niet in rekening kan brengen in uw sjorverhaal. Werkt u met sjorpunten van 2.500daN op uw voertuigen, zorgt u er dan voor dat de attesten van de constructeur ten allen tijde aanwezig zijn in uw voertuig.

Standard Hand Force (SHF) is de handmatige kracht die wordt toegepast op een spanband met ratel bij het neersjorren van een spanband (normale handkracht). Standard Tension Force (STF) betekend de kracht die op de aangespannen band staat na het aantrekken van de ratel. De Stf wordt aangenomen op 50daN 

Om de lading te zekeren met spanbanden bestaan er twee manieren; neerbinden en direct zekeren.

Neerbinden: het sjormiddel wordt bevestigd aan een sjorpunt, gaat vervolgens over de bovenzijde van de lading en wordt met een spanelement (ratel) aangespannen. Om de voorspanning gelijkmatig te verdelen is het beter hoekbeschermers te gebruiken en de spanelementen afwisselend over beide zijden te verdelen.

Direct zekeren: hierbij worden vaste punten op een lading en de laadvloer gebruikt. De lading wordt bij direct zekeren op zijn plaats gehouden door minstens vier spanbanden in voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse richting Dit is zonder meer de interessantste manier om aan ladingzekeren te doen. 

 

In goede staat verkerende sjorpunten op een in goede staat verkerend voertuig worden geacht te voldoen in de Europese richtlaan aan een sterkte van 2.000daN, ook als er geen certificaten beschikbaar zijn. Daarom dat de Move-it sjorbanden van Vabotec voorzien worden van 2.000daN als LC1 waarde en 4.000daN als LC2 waarde.

Indien u spanbanden van hogere capaciteit wenst, vergewis u er dan van dat uw sjorbonden voorzien moeten zijn van een attest van de constructeur.

In het assortiment van Vabotec bieden wij al deze materialen aan. Ons assortiment bestaat uit een brede keuze uit antislipmatten en spanbanden om uw lading middels de juiste normen te zekeren. Hiermee wordt de veiligheid tijdens transport gewaarborgd. Wilt u meer weten over het zekeren van uw lading? Neem dan contact op met de adviseurs van Vabotec voor persoonlijk advies, gebaseerd op onze uitgebreide productkennis en jarenlange ervaring.

nl_BEDutch