Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Hoe gebruik ik sjorkettingen om mijn lading correct te zekeren?

Sjorketting - Maatwerk

Een lading op een goede wijze vastzetten is essentieel voor een veilig transport. Het niet goed vastzetten van de lading kan gevaarlijk zijn voor zowel de bestuurder als voor andere weggebruikers. Er kunnen gemakkelijk ongevallen ontstaan door een losschietende lading of door verlies van de controle over het voertuig. De gewenste situatie is dat materialen, goederen en/of machines veilig op hun plek blijven staan. Dat kan gemakkelijk gedaan worden met behulp van sjorkettingen en ratelspanners.
 

 • Zorg voor een schone en stroeve laadvloer.
 • Zet de lading tegen het kopschot indien mogelijk.
 • Sluit uw lading vormsluitend vast.
 • Gebruik sjorkettingen die vervaardigd zijn volgens de Norm EN12195-3 en voorzien van een duurzaamlabel.
 • Gebruik haken en onderdelen conform EN818-2 & EN1677
 • Gebruik altijd minimaal twee sjorkettingen in elke richting
 • Gebruik sjorpunten voorzien van de correcte LC

 

Naslagwerk over de wettelijke bepalingen zijn bij Vabotec eenvoudig te verkrijgen en ons advies is gebaseerd op de praktische ervaring als fabrikant en de wettelijke bepalingen over ladingzekeren (KB 27 april 2077) en de Richtsnoeren van 2014 voor beste praktijken over het zekeren van lading voor vervoer over de weg.

Antislipmatten zijn voor een goede zekering van de lading onmisbaar. Antislipmatten worden gebruikt om de wrijvingsweerstand tussen de lading en de drager dusdanig te vergroten dat de lading niet meer kan gaan glijden of schuiven. Het product kan worden geleverd als antislipmat op rol, als stroken of als plakketjes. Het materiaal is vaker te gebruiken. Echter slijtage aan de antislipmat kan zorgen voor een afname van de wrijving. De matten worden gemaakt van granulaat/rubber, een materiaal met hoge wrijvingskracht. De wrijving van de mat wordt niet direct beïnvloedt door de dikte van de mat. Er zijn wel richtlijnen waarin staat dat het gewicht van de lading de matten niet meer dan 30 procent mag vervormen. Door gebruik te maken van antislipmatten verhoogt u de veiligheid, bespaart u tijd en geld omdat er minder spanbanden, of sjorbanden moeten worden gebruikt om de lading vast te zekeren.

Sjorkettingen worden gebruikt om de lading zowel horizontaal als verticaal vast te zetten of neer te sjorren. Er wordt gebruik gemaakt van krachtsluiting, op deze manier worden de goederen zo vastgezet dat ze niet meer kunnen gaan schuiven. Hierbij is het van belang dat de sjorkettingen zo stevig en strak mogelijk worden vastgetrokken. Er zijn verschillende typen sjorkettingen die invloed hebben op de kracht die op de lading staat. In ons assortiment vindt u in de basis kettingen van 6mm, 8mm, 10mm, 13mm en op verzoek ook 16mm. Sjorkettingen zijn te bestellen op het gewicht van de lading die u wilt zekeren.

Kettingen worden voornamelijk gebruik voor de zekering van machines en onze kettingen hebben onderstaande sterktes (LC – Lashing Capacity):

 • 6mm   : 2150daN
 • 8mm   : 4000daN
 • 10mm : 6300daN
 • 13mm : 10600daN
 • 16mm : 16000daN

Om de juiste sjorketting te bepalen is het dus van belang om het gewicht van het goed of machine te kennen, de ladingspositie op de trailer en de eigen schuifweerstand van de ladingvloer.

Let op: gebruik geen sjorkettingen om mee te hijsen, gebruik hiervoor hijskettingen.

Een sjorketting moet altijd voorzien zijn van een label. Op het label staan gegevens over de maximale trekkracht, de totale lengte en de kettingdiameter. Het label mag geen beschadigingen vertonen. De sjorketting moet voldoende sterk zijn om aan de Lashing Capacity (LC) te voldoen. 

LC is de toegestane trekkracht in een rechte lijn. Er bestaan twee LC waardes vermeld, LC1 waarde bij gestrekt gebruik en LC2 waarde bij omsnoering. De norm EN12195-3 schrijft voor dat ratel en haken een veiligheidsfactor van minimaal twee keer de veilige werklast moet hebben. Het gaat hier om de metalen, onderdelen, dit om breuk te voorkomen.

Om de lading te zekeren met sjorkettingen bestaan er twee manieren; neerbinden en direct zekeren.

Neerbinden: het sjormiddel wordt bevestigd aan een sjorpunt, gaat vervolgens over de bovenzijde van de lading en wordt met een spanelement (ratel) aangespannen. Om de voorspanning gelijkmatig te verdelen is het beter de spanelementen afwisselend over beide zijden te verdelen.

Direct zekeren: hierbij worden vaste punten op een lading en de laadvloer gebruikt. De lading wordt bij direct zekeren op zijn plaats gehouden door minstens vier sjorkettingen in voorwaartse, achterwaartse en zijwaartse richting. Dit is zonder meer de interessantste manier om aan ladingzekeren te doen. 

Voor de haken kan u afhankelijk van de te vervoeren lading kiezen uit haken met klep, veiligheidshaken (zelfborgende) of open haken.

Kettingen, met inbegrip van verschillende soorten haken, moeten worden gebruikt overeenkomstig de specificaties van de fabrikant. Een open haak moet worden bevestigd in een ring die daarvoor is ontworpen en nooit in een normale kettingschakel. Trimhaken moeten over een schakel of
ketting worden gehaakt.

In het assortiment van Vabotec bieden wij al deze materialen aan. Ons assortiment bestaat uit een brede keuze uit sjorkettingen, haken,  antislipmatten en spanbanden om uw lading middels de juiste normen te zekeren.

Wij passen hierbij volgende systemen toe:

 • Sjorbanden / Spanbanden conform EN12195-2 
 • Sjorkettingen conform EN12195-3
 • Sjorkettingen conform EN818-2
 • Haken met klep conform EN1677-2
 • Haken met zelfborging conform EN1677-3
 • Open haken zonder klepvoorziening conform EN1677-1

 

Hiermee wordt de veiligheid tijdens transport gewaarborgd. Wilt u meer weten over het zekeren van uw lading? Neem dan contact op met de adviseurs van Vabotec voor persoonlijk advies, gebaseerd op onze uitgebreide productkennis en jarenlange ervaring.

Sjorketting: 10mm voorzien van gaffelhaak met klep aan één zijde 6400daN - 1,5m

Sjorketting: Kettingleng 10mm voorzien van gieterijhaak zonder klep aan één zijde 6400daN - 3m

Sjorketting: Kettingleng 13mm voorzien van gaffelveiligheidshaak aan één zijde 10600daN - 1,5m

nl_BEDutch