Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Rondstroppen

Bij het kiezen van de juiste rondstrop moet men letten op:

De werklast

Het hefvermogen moet hoger liggen dan de te hijsen last. Als u objecten moet hijsen die bijvoorbeeld een gewicht hebben van 750 KG, is het belangrijk dat de rondstroppen minimaal 1 ton aan kunnen. Zo voorkomt u incidenten en bent u altijd veilig! Daarnaast is de wijze waarop men hijst ook zeer belangrijk. Hierbij moet u denken aan de hoek waarop de stroppen mogelijk rusten, het aantal stroppen dat men gebruikt om goederen te hijsen, e.d. Over de hoeken waarop rondstroppen rusten wordt in het volgend punt nader uitgelegd.

Hoek van de rondstroppen

Een aangeraden hoek om rondstroppen op te laten rusten is een hoek van 60 graden. Een zeer belangrijk gegeven is dat zo’n hoek echter nooit 120 graden mag overschrijden. Indien de hoek te klein of te groot is kan de rondstrop worden beschadigd of zelfs gaan knappen. Indien de hoek toch vrij groot is, is het belangrijk dat u ervoor zorgt dat de rondstroppen stevig en sterk zijn of dat u gebruik maakt van onze hoekbeschermers. Vergeet niet! Hoe groter de hoek, des te sterker de stroppen horen te zijn.

Hoeken, scherpe kanten of plaatsen waar de rondstrop blijft haken achter het te hijsen object zorgen voor een te hoge spanning en kan zorgen voor lokale hitte ontwikkeling. Hierdoor zal de band snel veroudering tonen. Dit zal ervoor zorgen dat de rondstrop snel veroudering zal vertonen en dus niet meer zal voldoen aan de afkeurcriteria.

Aanwezigheid van de Europese norm

Alle rondstroppen die u koopt en gebruikt moeten voldoen aan de Europese norm. Dit verzekert de kopers en gebruikers dat de banden uit de beste materialen zijn vervaardigd. Zo voorkomt u dat werknemers zich verwonden omwille van inferieure, goedkopere varianten die niet gereguleerd zijn. Indien u gebruikt maakt van niet-gereguleerde rondstroppen liggen de kansen op verwondingen bij uzelf en uw medewerkers hoger! Er is namelijk niet alleen kans op het verwonden van uw medewerkers maar ook het beschadigen van uw goederen. Speel het dus veilig en koop enkel rondstroppen die de EU-norm als standaard hebben. Europese norm: EN 1492-2:2000+A1:2008

De WLL

Deze afkorting staat voor Work Load Limit. Dit betekent hoeveel de maximale toelaatbare werklast mag zijn van rondstroppen. De WLL ligt altijd veel lager dan theoretische treksterkte van een band (de MBL). De MBL staat voor Minimum Breaking Load en duidt op de treklast wat een rondstrop aankan voordat het begint te vervormen of zelfs knapt.

Aanwezigheid van de CE-markering

Ook bij rondstroppen is er sprake van een CE-markering. Dit bekende logo geeft aan dat het product volledig voldoet aan de strenge maar nodige Europese wet- en regelgeving. Check dus zeker of dit logo aanwezig is bij de banden die u wilt kopen. Dit is verplicht en garandeert u – net zoals de Europese norm -van kwalitatieve, veilige hijsbanden. Echter is het niet altijd het geval dat de hijsbanden getest zijn tijdens de productie. Daarom is een CE-markering alleen niet altijd voldoende.

De veiligheidsfactor

Een veiligheidsfactor bestaat uit twee cijfers, een voorbeeld van zo’n factor is 7:1. Dit betekent namelijk dat het breekpunt van de rondstrop in kwestie 7 keer zo hoog is al het aantal aangegeven tonnen. De aangegeven werklast is bij 7:1 dus 14,3% van de breekkracht. Het aanhouden van de voorgeschreven werklasten is cruciaal om veilig te werken. Doe dit dus altijd!

De kleur van de hijsband

De verschillende kleuren van de rondstroppen geven aan hoeveel ton een strop kan hijsen. De meest gebruikte zijn paars (1 ton), groen (2 ton) en geel (3 ton). Maar naast de kleur, kunt u ook aan de zwarte draden in de lengterichting zien hoeveel ton de rondstrop kan tillen. 1 zwarte draad staat voor 1 ton, 2 voor 2 ton, etc. Dit is echter geen verplichting volgens de norm.

Het type garen

Hijsbanden en rondstroppen zijn in verschillende kunststofuitvoeringen verkrijgbaar. De kleur van het label geeft aan welk materiaal gebruikt is voor de dragende vezels. Het groene label staat voor Polyamide (PA), het blauwe label staat voor Polyester (PES) en bruin/oranje label staat voor Polypropyleen (PP).  
Move-it hijsbanden en rondstroppen gemaakt van polyester (blauw label) komen het meeste voor.

Polyamide wordt in de industrie niet vaak gebruikt vanwege de hoge prijs versus de voordelen voor het gebruik. Polypropyleen kan men vaak terugvinden in de One-way sling toepassingen.

Gebruik en stockage

Rondstroppen gebruikt u bij voorkeur indien u geen beschadiging wil aanbrengen aan uw te hijsen object. Dit in tegenstelling tot kettingen of staalkabels.

Verder zijn rondstroppen een flexibel product dus u kan deze eenvouding op, over of onder uw te hijsen object aanbrengen. Ze zijn eenvoudig te stroppen of te lussen in tegenstelling tot kabels of kettingen van grote diameter.

Gebruik hoekbescherming indien uw te hijsen object scherpe randen heeft en let op wanneer u de rondstroppen vanonder uw object vandaan haalt, doe dit gecontroleerd zodanig u voorkomt dat de strop ergens achter blijft haken.

Controle voor gebruik:
Aanwezigheid en leesbaarheid van label (=certificaat), geen beschadigingen aan de rondstroppen, geen inkerving of scheuren in de band, geen slijtagevlakken (door wrijving), geen overmatige vervuiling, zoals olie, vet en chemicaliën, geen knopen

Zorg ervoor dat uw rondstrop niet geknoopt of gedraaid is tijdens het hijsen. Dit zorgt voor ongelijke spanningsverdeling in de garens/vezels. Hierdoor worden eerst de kortste vezels aangesproken waardoor deze teveel trek dienen op te nemen met mogelijks breuk tot gevolg.

U stockeert de rondstroppen in een droge omgeving en indien ze nat geworden zijn droogt u ze op een natuurlijke wijze. Warmte toedracht (hitte) zorgt voor versnelde veroudering van de vezels (krimp), een te trage droging kan schimmels veroorzaken.

Mogen rondstroppen gewassen worden:

Rondstroppen mogen gewassen worden in een wasmachine, echter met reguliere, huishoudelijke wasmiddelen (zacht sopje). Het wassen/reinigen heeft geen positieve invloed op het gebruik van een rondstrop, echter heeft dit wel invloed op ordentelijk hijswerk bijvoorbeeld bij geschilderde structuren.

Slijtage en afkeurcriteria

Rondstroppen worden bij voorkeur niet over de grond gesleept, voorkom contact met scherpe hoeken of randen, vermijdt een te grote tophoek.

Voorkom knopen in uw strop en gebruik de band NIET wanneer een knoop zich voordoet. De kortste vezels worden eerst aangesproken en zullen bij te hoge kracht rekken of in het slechtste geval breken

Afkeurcriteria zijn meer dan 8% zichtbare kwaliteitsvermindering, inkerving, sneden, pluizen, knopen, grove verkleuring, inwerking chemicaliën, gaten van nagels of nietjes.

Oliën en vetten hebben geen directe invloed op de vezels echter wel op de stabiliteit (schuiven) en op ordentelijk hijswerk.

Verlies van het blauwe label: indien met traceerbaarheid (interne code systeem aangebracht op de hijsband – gekoppeld CE certificaat) aangetoond kan worden over welke rondstrop het gaat, en aan alle keuringscriteria wordt voldaan, dan kan de MOVE-IT rondstrop verder gebruikt worden.

Aan de rondstroppen zijn in vele gevallen bovenop het blauwe label ook witte labels aangebracht waarop U uw intern referentienummer kan noteren of graveren op een extra toe te voegen talurid.

Na datum van eerste ingebruikname dient U elke drie maanden uw rondstroppen te laten keuren door een erkend organisme.

Interesse in een rondstrop?

Bekijk nu al onze rondstroppen in onze webshop.
nl_BEDutch