Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Kettingmateriaal en kettingsamenstellingen

Werklast

Bij de aanschaf van kettingmateriaal, hijskettingen en kettingsamenstellingen is het belangrijk om rekening te houden met de werklast, aanslagmiddelen en de hijshoek. Houdt daarnaast ook rekening met de hijscapaciteit. Bij een Grade 80 is de hijscapaciteit minder dan een Grade 100 hijsketting.

Bepaal als eerste het zwaartepunt van het te hijsen product en schat het totale gewicht in. Onderzoek daarna hoe de last aangeslagen kan worden. Hou hierbij rekening met de hijshoeken en de kettingen die je gaat inzetten. 

Bij Vabotec vindt u kettingen in kleine en grote diameters en variërende tonnages.

Wij maken de samenstelling op wens en maat van de klant tot zeer grote lengtes.

Kettinglabel

Iedere hijsketting is voorzien van een kettinglabel, ook wel bekend als merkplaat. Op het kettinglabel kun je de volgende zaken terug vinden: werklast (WLL), fabrikantenmerk, registratienummer, buitenhoek, het aantal delen waar de ketting uit bestaat, de lengte, kettingdiameter, kwaliteitsklasse, CE-markering en bouwjaar.

De kettinglabel is dus een belangrijke informatiegever en dien je altijd te checken voordat je de ketting gaat gebruiken.

Hijskettingen bestaan in verschillende kwaliteiten, de meest voorkomende zijn Grade 80 en Grade 100.

Grade 80 versus Grade 100

De sterkte van hijskettingen en hun toebehoren worden uitgedrukt in Grade. De meest gebruikelijke zijn hijskettingen in Grade 80 en Grade 100. De Grade 100 is 25% sterker dan de Grade 80. Grade 100 hijskettingen hebben een hogere werklast als Grade 80 maar met dezelfde afmetingen. Grade 100 hijskettingen zijn dus sterker en kunnen dus ook meer tonnage aan. De Grade 100 hijskettingen kenmerken zich door een circa 30% lager eigen gewicht dan Grade 80 hijskettingen.

Indien u dus een Grade100 ketting overweegt dient u zich bewust te zijn van het feit dat u dan ook een kettingdiameter lager dient te bestellen, anders gaat het zijn doel voorbij.

Hijskettingen zijn robuust en genieten een lange levensduur

Kettingen worden vervaardigd uit verschillende componenten. Met het doel tot een hijswerktuig te fabriceren. Alle onderdelen van een kettingsamenstelling dienen  een minimale veiligheidsfactor 4:1 te hebben.

De veilige werklast wordt aangeduid met SWL. Safe Working Load.

Men leest vaak ook WLL, working load limit.

Het samenstellen van kettingen kan volledig naar de keuze van de klant geschieden en met verschillende uitvoeringen die eigenlijk afhankelijk zijn van de merken.

Met verschillende type haken afhankelijk van het merk.

De meest gebruikte haken zijn haken met klep, zelfsluitende haken of haken zonder klep. Wanneer de mogelijkheid gecreëerd is om een veiligheidsklep te monteren dan bent u verplicht deze aan te brengen. Is de haak niet uitgerust met een voorziening voor een klep, dan bent u niet verplicht deze aan te brengen.

Ingebruikname van nieuw kettingwerk, kettingen gefabriceerd door een gevestigde waarde, mogen in dienst gesteld worden zonder toedoen van een erkend keuringsorgaan.

Vanaf datum ingebruikname vallen zij onder de rubriek periodieke controle eg 3 maandelijks.

Afkeurcriteria

Rek, slijtage in de schalmen, vervorming, inkerving, niet gangbare onderdelen (kleppen dienen op te gaan, veren dienen te sluiten, koppelschalmen dienen vrij te bewegen).

Haken en afzonderlijke onderdelen moeten niet voorzien van een indicatie van veilige werklast, enkele de totale samenstelling dient een ID plaat mee te dragen met de belangrijkste karakteristieken van de kettingsamenstelling.

Kettingsamenstellingen worden gefabriceerd volgens EN 818-1 tot en met 7.

Het ID plaatje:

  • Naam fab
  • Materiaalklasse (GR80 of 100)
  • SWL
  • Grootste buitenhoek van gebruik
  • CE Label (keurmerk)
  • Serienummer of certificaatnummer


Niet knopen, niet stroppen (gebruik hiervoor de speciale glijhaak).

Geen ketting knopen om ze in te korten.

Gebruik hiervoor inkorthaken.

Een ketting kan rechtstandig gebruikt worden, onder hoek, als strop (indien met correcte haken) of al eindloze lus.

Meer weten over kettingmateriaal en kettingsamenstellingen? Neem vrijblijvend contact op.

Interesse in kettingmateriaal en kettingsamenstellingen?

Bekijk nu al ons kettingmateriaal en kettingsamenstellingen in onze webshop.