Kettingmateriaal en kettingsamenstellingen
Werklast
Bij de aanschaf van kettingmateriaal, hijskettingen en kettingsamenstellingen moet u rekening houden met de werklast, aanslagmiddelen, de hijshoek en de hijscapaciteit.
Een eerste stap is om het zwaartepunt van het te hijsen product te bepalen en het totale gewicht in te schatten. Onderzoek daarna hoe de last aangeslagen kan worden. Hierbij kijkt u ook naar de hijshoeken en de kettingen die u gaat gebruiken. De hijscapaciteit van een hijsketting hangt af van de kwaliteit van het materiaal en wordt aangeduid met een ‘Grade’. De meest voorkomende klassen zijn Grade 80 en Grade 100. Een hijsketting van Grade 80 een lagere hijscapaciteit dan een van Grade 100.
Bij Vabotec vindt u een breed assortiment kettingen, van kleine tot grote diameters, uitzonderlijke lengtes en uiteenlopende tonnages.
Daarnaast stellen wij ook kettingen volledig op maat samen.
Kettinglabel
Iedere hijsketting is voorzien van een kettinglabel of een merkplaat.
Op de kettinglabel vindt u belangrijke informatie die u altijd dient te checken vooraleer u de ketting gaat gebruiken.
Het bevat informatie over: de werklast (WLL), het fabrikantenmerk, het registratienummer, de buitenhoek, het aantal delen waar de ketting uit bestaat, de lengte, de kettingdiameter, de kwaliteitsklasse, de CE-markering en het bouwjaar.
Grade 80 versus Grade 100
De sterkte van hijskettingen en hun toebehoren worden dus uitgedrukt in ‘Grade’. Aangezien de Grade 80 en Grade 100 de meest gebruikelijke zijn, gaan we hier dieper op in.
Een hijsketting van Grade 100 is 25% sterker dan een hijsketting van Grade 80 met dezelfde afmetingen. Ze kunnen een hogere werklast aan dan een Grade 80. Bovendien wegen ze ook ongeveer 30% minder. Dit zorgt voor een hoger gebruiksgemak, want u werkt met lichtere kettingen die toch een grotere sterkte bieden.
Wanneer u kiest voor een Grade 100 ketting, moet u ook een kleinere kettingdiameter bestellen dan bij een Grade 80 ketting; zo benut u volledig de voordelen van het lagere gewicht en de hogere sterkte.
Hijskettingen zijn robuust en gaan erg lang mee.
Ze worden vervaardigd uit verschillende componenten met een minimale veiligheidsfactor van 4:1 waardoor ze geschikt zijn als hijswerktuig.
De veilige werklast wordt aangeduid met de term “SWL”; wat staat voor “Safe Working Load”.
We komen ook vaak de term “WLL” tegen, wat ‘Working Load Limit” betekent.
De kettingen kunnen volledig op maat worden samengesteld, afgestemd op uw specifieke wensen. Ze zijn beschikbaar in diverse uitvoeringen en met verschillende types haken, afhankelijk van het merk. De meest gebruikte haken zijn met klep, zelfsluitend of zonder klep. Indien mogelijk moet een veiligheidsklep worden gemonteerd. Als de haak niet is uitgerust met een klep, is dit niet verplicht.
Nieuw kettingwerk en kettingen gefabriceerd door een erkende fabrikant, mogen onmiddellijk gebruikt worden zonder voorafgaande controle door een erkend keuringsorganisme.
Maar vanaf dan moeten uw hijsbanden om de drie maanden gekeurd worden door een erkend keuringsorganisme. U kan hiervoor terecht bij: OCB, Normec BTV, ACEG, Electro-Test.
Afkeurcriteria
Afkeurcriteria zijn:
- Rek in de ketting
- Slijtage in de schalmen
- Vervorming van onderdelen
- Inkervingen of beschadigingen
- Onderdelen die niet goed functioneren, zoals kleppen die niet openen, veren die niet sluiten of koppelschalmen die niet vrij bewegen.
De afzonderlijke haken of onderdelen hoeven geen ID-plaat te hebben met de veilige werklast, alleen de complete kettingsamenstelling moet een ID-plaat hebben.
Kettingsamenstellingen worden gefabriceerd volgens EN 818-1 tot en met 7 die de eisen en veiligheidsnormen voor hijskettingen en kettingsamenstellingen vastleggen.
Het ID-plaatje bevat de volgende gegevens:
- Naam fabrikant
- Materiaalklasse (GR80 of 100)
- SWL (Safe Working Load)
- Grootste buitenhoek van gebruik
- CE Label (keurmerk)
- Serienummer of certificaatnummer
Belangrijke aandachtspunten:
- Gebruik geen knopen of stroppen (gebruik hiervoor speciale glijhaken)
- Geen ketting knopen om deze in te korten (gebruik inkorthaken)
- Een ketting kan gebruikt worden:
- Rechtop of verticaal
- Onder een hoek
- Als strop (mits de juiste haken)
- Of als eindeloze lus
Meer weten over kettingmateriaal en kettingsamenstellingen? Neem vrijblijvend contact op.