Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Handkettingtakels & ratelkatels

Takels zijn ontwikkeld om het optillen en verplaatsen van zware producten makkelijker te maken. Er zijn verschillende soorten takels: een rateltakel, een handkettingtakel, een elektrische takel of een pneumatische takel. Wanneer de producten te zwaar worden en u ergonomisch wenst te werken is een elektrische takel de geschikte keuze. Lees in dit artikel meer over de verschillende soorten Pro-lift takels.

In dit artikel worden de volgende punten besproken:

  • Hoe werkt een takel?
  • Handkettingtakel of elektrische takel?
  • Wat is een elektrische takel?
  • Voordelen elektrische takel
  • Safe Working Period en FEM
  • Hoge kwaliteit takels van Vabotec

Bij het kiezen van de juiste takel moet men letten op:

 

Hoe werkt een takel?

Een ander woord voor een takel is een hijswerktuig, daar het letterlijk de voorwerpen voor u omhoog hijst. Een takel werkt op basis van krachtoverbrenging door middel van een hijsketting, een nestenwiel naar een vast punt of opnieuw over een keerwiel of nesten schijf (die uit een of meerdere schijven kan bestaan). Een handkettingtakel kan de last handmatig laten stijgen of dalen met een bedieningsketting. De te takelen last hangt dan aan een lastketting. Doordat het tillen minder kracht en tijd kost werken de takels indirect kostenbesparend. Hierdoor zijn in bijna alle takken van de industrie hijswerktuigen aanwezig: van het kantelen van mallen tot het weghangen van een fiets.

Afhankelijk van de horizontale beweging die u wilt maken is de bevestigingswijze ook nog van belang. Hierbij wordt de balkenklem gebruikt als vast punt. Vervolgens wordt de duwloopkat handmatig gebruikt om de last te verplaatsen. Bij de elektrische takel wordt deze eventueel vervangen door een elektrische loopkat. Voor een verplaatsing van lasten op twee assen gebruikt u een zwenkkraan en voor verplaatsing op drie assen een portaalkraan of rolbrugsysteem.

Handtakel of elektrische takel?

Het belangrijkste bij de keuze van de takel is de maximale belasting, aangezien men nooit iets mag takelen wat te zwaar is. Daarnaast is het belangrijk dat u kijkt naar de nuttige hoogte. Dit is de hoogte van de takel als de hefhaak volledig gedaald is. Een ander belangrijk punt is de minimale bouwhoogte. Dit is de hoogte van de takel als de hefhaak volledig is opgetild. Wanneer het gebruik eenmalig is, is de handkettingtakel een geschikte keuze. Een elektrische takel is namelijk zwaarder en duurder. Afhankelijk van het type belasting, de gebruiksintensiteit en de omgevingscondities is een elektrische takel echter de juiste keuze.

Wat is een elektrische takel?

Zoals de naam al suggereert, worden de elektrische takels aangedreven door een motor om het hijsen nog gemakkelijker te maken. U kunt deze takel bedienen met een bedieningspeer; het vereist geen enkele mankracht. De stroomtoevoer kan uit het net of uit een aggregaat worden gehaald. Voor de zware belasting zijn stroombronnen van 400 volt geschikt, terwijl voor de lichtere producten 220 volt vaak al genoeg is. Ook wanneer u met meer tussenpozen werkt, is 220 volt goedkoper of voldoende.

Voordelen elektrische takel

Een elektrische takel is wellicht duurder in aanschaf, maar dat wil niet zeggen dat het ook op lange termijn de goedkopere keuze is! Doordat u veel sneller kunt werken met een elektrische takel bespaart u namelijk veel tijd en arbeidskosten. De elektrische takels zijn flexibel door opties zoals een compacte constructie en de haakophanging, en toepasbaar op veel verschillende plaatsen binnen de werkplaats. Een elektrische takel is ook ergonomisch, onder andere door het gebruik van de bedieningspeer.

Safe Working Period en FEM

De elektrische takels worden geproduceerd met de gedachte dat ze een levensjaar hebben van 10 jaar, ook wel de Safe Working Period genoemd. Hierbij zijn de takels ingedeeld in gebruiksklassen, door middel van een European Federation of Materials Handling (FEM) classificatie. Dit geeft aan hoe zwaar je de takel mag gebruiken binnen deze 10 jaar, om te garanderen dat het veilig blijft. De volgende groepen worden hierin onderscheiden:

Zeer licht tot licht gebruik

M1/1Dm: 100 uur

M2/1Cm: 200 uur

M3/1Bm: 400 uur

Licht tot normaal gebruikM4/1Am: 800 uur
Normaal gebruikM5/2m: 1600 uur
Zwaar gebruik

M6/3m: 3200 uur

M7/4m: 6300 uur

Zeer zwaar gebruikM8/5m: 12500 uur

Hoge kwaliteit takels van Vabotec

Vabotec, met haar eigen Prolift merk, garandeert een kwaliteit die andere gevestigde merken niet kunnen leveren. Zo wordt bijvoorbeeld de gehele takel van Prolift onder het waakzame oog van TUV Rheinland gefabriceerd, van het kleinste onderdeel tot de behuizing. Op deze manier wordt de vakkennis op een snelle en accurate manier up-to-date gehouden. Bovendien hebben de takels van Vabotec drie unieke metingen om overbelasting van het systeem te voorkomen. De metingen van warmte, overlast en stroomverbruik voorkomen abnormale slijtage. Hierdoor is Prolift niet meer weg te denken uit onze economie.

Vabotec heeft een ruim assortiment aan elektrische takels: van 200kg tot wel 5000kg. Zo kunnen de elektrische takels van Prolift de zwaarste lasten tillen. Een groot gedeelte kan zelfs op bestelling gemaakt worden. De kleinste elektrische takel weegt 8kg en heeft een hefhoogte van 6 meter. Deze tilt tot wel 200kg en heeft een industrieel karakter. Het uitwendig toerental van de motor wordt langs de gekoelde kant geforceerd. Hierdoor overstijgt de koeling tot wel drie keer de omwenteling van de motor. Dit wordt ook wel een geforceerde koeling genoemd.

Maatwerk en advies

Vabotec levert zowel maatwerk als advies om de juiste elektrische takel te kiezen. Diverse soorten en maten zijn bij Vabotec direct uit voorraad leverbaar. Bovendien heeft Vabotec alles in huis om te testen, certificeren en, wanneer nodig, te repareren. De experts staan altijd voor u klaar met meer dan 32 jaar ervaring in het vak. Neem vandaag nog contact op!

Interesse in een takel?

Bekijk nu al onze takels in onze webshop.
nl_BEDutch