Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Zo werkt u veilig met een hefmagneet

Op dit moment ervaren wij een opmars in het gebruik van onze hefmagneten. Ook in ons eigen atelier is dit een stuk gereedschap wat dagelijks gebruikt wordt. Een hefmagneet is een zeer handig maar weinig tastbaar hijswerktuig. Daarom dient u deze belangrijke informatie met u mee te nemen.

Dit moet u zeker doen wanneer u een hefmagneet heeft gekocht. Wees u bewust van de onwaarschijnlijke voordelen van dit prachtige stuk gereedschap, maar evenzeer van de onwaarschijnlijke gevaren indien u er weinig doordacht mee omgaat. Het wordt een moordwapen indien u een loopje neemt met de voorschriften.

 

Wanneer onze hefmagneten gefabriceerd worden dienen ze minimaal 3x de aangegeven werklast te tillen, voor er een luchtspleet optreedt. Als u rekening houdt met deze factor heeft u een behoorlijke zekerheid. Dit zijn echter optimale gegevens. Magnetisme neemt namelijk sterk af bij vervuiling, dunner materiaal dan bij de ideale weergave.

Bij Vabotec verlaat er geen hefmagneet het magazijn of ze is onderworpen aan de 5/3 controle. De testen gebeuren horizontaal. U zult misschien zeggen: dat is niet ideaal voor het magnetisme, omdat er afschuiving optreedt. Het geeft ons echter een exact beeld over de luchtspleet. U kan er ook vanuit gaan dat een hefmagneet nooit 100% conform gebruikt wordt. Er zijn vele redenen te bedenken om geen 100% beeld te vormen.

Wat houdt een 5/3 controle in? Er worden 5 trekproeven gedaan. Iedere proef gebeurt door middel van een precisiespindel of actuator. Deze geeft een digitaal beeld weer naar de correcte last die gemeten wordt. De test wordt 5 keer herhaald en de last wordt opgenomen wanneer de luchtspleet optreedt. De zwaarste last wordt geschrapt; de lichtste last wordt geschrapt; en de 3 overblijvende belastingen worden bijelkaar opgeteld en daarna gedeeld door 3. Wij nemen theoretisch aan dat dit een zeer goed beeld geeft van hoe de hefmagneet zich gedraagt. De last en betreffende datum wordt weergegeven op de hefmagneet. Dit gebeurt uiteraard enkel wanneer u de handleiding nauwlettend volgt. Alles staat namelijk in directe evenredigheid met de dikte van het werkstuk, vuil, stof, roest, vet, verf en andere hindernissen die magnetisme beïnvloeden.

Weet wel: bij geen enkele hefmagneet worden dezelfde resultaten gemeten. Oók als ze bij benadering aan elkaar gewaagd zijn. Doch geeft het ons een gevoel van duidelijkheid en bewust beleefde veiligheid. Dit geeft een garantie mee voor ons als bedrijf, maar zeker ook voor de gebruiker. Ieder beeld wordt gefilmd: zowel de belasting/luchtspleet, als de digitale weergave van de testlast.

Een hefmagneet moet u als volgt zien: Magnetisme is een natuurkundig fenomeen, het is als het ware + en – die achter elkaar aan hollen, door het staal en terug naar de polen. Daardoor creëer je magnetisme. Onderbreek je de + en de –, dan stopt het metaal met kleven en valt de last naar beneden. Concreet gezegd: zolang de polen met elkaar in verbinding blijven, heeft dit toestel een bijzonder verbindende eigenschap met ferro’s.

Voor u uw werkstuk aanslaat:

  • U heeft weet van de nominale last van uw werkstuk en u kent de SWL (safe working load limit) van uw hefmagneet.
  • Controleer de zool van uw tilmagneet of hefmagneet.
    1. Deze mag geen enkele vorm van roest, vet of vuil met zich meedragen.
    2. Maak uw hefzool of magneetzool perfect proper.
    3. Het te hijsen object is proper en draagt geen (vlieg)roest. Vet en verf zijn ook niet toegestaan.

Sla uw werkstuk aan:

  1. Plaats uw hefmagneet centraal.
  2. Haal uw permanente hendel over.

Wanneer de permanente hefmagneet in functie is 

  1. Breng uw hijswerktuig op spanning met een takel. Tokkel met de bediening van uw takel of rolbrug zodat u piekbelastingen insinueert.
  2. U doet dit maximum enkele centimeters boven het maaiveld.
  3. U controleert ter zelfder tijd of uw werkstuk in evenwicht hangt.

Aan de slag:

  • Blijf zo laag mogelijk bij de begane grond.
  • Til bij voorkeur niet over machines.
  • Draag er zorg voor dat er geen hindernissen zijn. Zijn deze er wel? Haal deze dan indien mogelijk weg.
  • NOOIT over personen tillen. Sterker: er mag zich NIEMAND in de zone begeven rondom het werkstuk. Houd voor die zone de volgende regel in acht: de lengte van het werkstuk vermenigvuldigd met de hijshoogte waarop het te hijsen object zich bevindt.  Bevinden zich er toch hindernissen? Dan past u dezelfde formule toe vanaf de hindernis.
  • Bijgevolg bedient u een hijswerktuig waaraan een hefmagneet zich bevindt. Bij voorkeur in combinatie met een radiosturing. Een radiosturing is heden ten dage geen investering, maar een veiligheidscomponent of een bijdrage tot de veiligheid.

Wanneer u met deze eenvoudige regelgeving rekening houdt, is een permanente hefmagneet een onwaarschijnlijk fijn instrument dat veel tijd en ellende kan besparen.  Maar eerst deze handleiding nog een keertje lezen!

Vabotec biedt een ruim assortiment hefmagneten aan met capaciteiten tot 2000 kg. Deze zijn vervaardigd volgens de nieuwste veiligheidsvoorschriften. Hijswerktuigen kopen doe je niet zonder advies in te winnen! Voor het vinden van de meest passende oplossing adviseren wij u contact op te nemen met onze experts. Zij hebben ervaring en kunnen u helpen bij het vinden van een oplossing die aansluit op uw persoonlijke situatie.

nl_BEDutch