Hijskettingen van Vabotec zijn EN818 2 gekeurd, kwalitatief hoogwaardige stalen ketting voor het gebruik in hijs- en hefsamenstellingen. In ons direct gamma zijn 2 soorten ketting, ketting materialen en samenstellingen te verkrijgen, namelijk Grade 80 en Grade 100.
Hijskettingen zijn robuust en genieten een lange levensduur. Ze worden vervaardigd uit verschillende componenten. Met het doel tot een hijswerktuig te fabriceren. Alle onderdelen van een kettingsamenstelling dienen een minimale veiligheidsfactor 4:1 te hebben.
De veilige werklast wordt aangeduid met SWL. Safe Working Load.
Men leest vaak ook WLL, working load limit.
De veiligheidsfactor van kettingmateriaal, in vele gevallen 5, geeft aan wat de minimale breukfactor is (MBL – Minimum Breaking Load).
Het samenstellen van kettingen kan volledig naar de keuze van de klant geschieden en met verschillende uitvoeringen die eigenlijk afhankelijk zijn van de merken.
De meest gebruikte haken zijn haken met klep, zelfsluitende haken of haken zonder klep. Wanneer de mogelijkheid gecreëerd is om een veiligheidsklep te monteren dan bent u verplicht deze aan te brengen. Is de haak niet uitgerust met een voorziening voor een klep, dan bent u niet verplicht deze aan te brengen.
Ingebruikname van nieuw kettingwerk, kettingen gefabriceerd door een gevestigde waarde, mogen indienstgesteld worden zonder toedoen van een erkend keuringsorgaan. Let op: de interne preventieadviseur dient deze conform de CODEX wel intern indienst te stellen. Houdt u daarom u register met hef- en hijsmiddelen goed op orde. Dit valt onder de noemer Arbeidsmiddelen.
Vanaf datum eerste ingebruikname vallen zij onder de rubriek periodieke controle eg 3 maandelijks.
De sterkte van hijskettingen en hun toebehoren worden uitgedrukt in Grade. De meest gebruikelijke zijn hijskettingen in Grade 80 en Grade 100.
Hoewel Grade 80 gezien zijn gunstige prijs kwaliteits verhouding nog steed 80 a 90 % van de markt vertegenwoordigd is het hef vermogen van een Grade 100 ketting 25 % groter dan die van een Grade 80 ketting en dit voor het zelfde gewicht van het werktuig. om een voorbeeld te geven: Een 2 sprong van 13 mm met veiligheishaken en inkorthaken van 2 m weegt om en bij de 35 kg. Dit is nagenoeg hetzelfde voor Grade 80 als Grade 100. Het hefvermogen van Grade 80 is voor deze ketting bij 7400 kg tot 45° en 5300 kg tot 60°. Grade 100 gaat dan 9400 kg tot 45° en 6700 kg tot 60°.
Als eerste, de belangrijkste regel bij kettingen: de ketting is maar zo sterk als haar zwakste schakel.
Voor de verschillende sprongen en aanslag methoden bestaan verschillende factoren. Deze kan je terug vinden in onderstaande tabellen.
De rekenregel telt dan als volgt: SWL 1 leng loodrecht X de factor.
Let wel, Vabotec rond deze uitkomsten af. Het kan dus zijn dat de gecertificeerde waarde afwijkt van de berekende waarde.
Niet knopen, Niet stroppen (gebruik hiervoor de speciale glijhaak).
Geen ketting knopen om ze in te korten. Gebruik hiervoor inkorthaken.
Een ketting kan rechtstandig gebruikt worden, onder hoek, als strop (indien met correcte haken) of als eindloze lus.
Rek, slijtage in de schalmen, vervorming, inkerving, niet gangbare onderdelen (kleppen dienen op te gaan, veren dienen te sluiten, koppelschalmen dienen vrij te bewegen).
Haken en afzonderlijke onderdelen moeten niet voorzien van een indicatie van veilige werklast, enkele de totale samenstelling dient een ID plaatje mee te dragen met de belangrijkste karakteristieken van de kettingsamenstelling.
- Naam fabrikant
- ketting diameter
- de lengte van de spron
- Materiaalklasse (GR80 of 100)
- SWL
- Grootste buitenhoek van gebruik
- CE Label (keurmerk)
- Serienummer of certificaatnummer
In sommige gevallen is een hijsketting niet helemaal de beste keuze, bijvoorbeeld met batterijen. Aangezien kettingen in ijzer zijn vervaardigd en we weten dat dit electriciteit geleid, is dit niet de meest veilige keuze.
Een ‘kettingsprong’ kan in dat geval gemaakt worden met hijsbanden of rondstroppen. De haken, topschalm en verbindingsschalmen blijven in ijzer, de ketting wordt in dit geval door een hijsband of een rondstrop. Op deze manier onderbreken we een directe connectie tussen het te hijsen object en het hijswerktuig.
Dezelfde hijsfactoren blijven van tel maar het laagste hijsvermogen wordt gehanteerd in de berekening van het vermogen van uw sprong.
Bijvoorbeeld: een veiligheidshaak van 10mm heeft een vermogen van 3.15 ton in samenstelling met een hijsband van 3 ton zal het vermogen berekend worden op de 3 ton.