Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Alles over takels

Takels zijn ontwikkeld om het optillen en verplaatsen van zware producten makkelijker te maken. Er zijn verschillende soorten takels: een rateltakel, een handkettingtakel of een elektrische takel. Wanneer de producten te zwaar worden en u ergonomisch wenst te werken is een elektrische takel de geschikte keuze. Lees in dit artikel meer over de elektrische takel.

In dit artikel worden de volgende punten besproken:

  • Hoe werkt een takel?
  • Handtakel of elektrische takel?
  • Wat is een elektrische takel?
  • Voordelen elektrische takel
  • Safe Working Period en FEM
  • Hoge kwaliteit takels van Vabotec
  • De hijslast
  • De normen en wetgeving rond het heffen met hijsbanden
  • De verplichte periodieke keuringen die de veiligheid van de banden te garanderen

Indien u na het lezen nog met vragen zit dan kunt u altijd onze specialisten contacteren door ons te mailen of bellen. Dankzij onze expertise en ervaring die we hebben vergaard in meer dan 3 decennia, kunnen we alle vragen en onduidelijkheden over dit handig product volledig uit de weg ruimen. Verder wordt in dit kennisbank artikel ook besproken waar u op moet letten tijdens het gebruiken van alle hijsbanden.

Een ander woord voor een takel is een hijswerktuig, daar het letterlijk de voorwerpen voor u omhoog hijst. Een takel werkt op basis van krachtoverbrenging door middel van een hijsketting,een nestenwiel naar een vastpunt of opnieuw over een keerwiel of nesten schijf (die uit een of meerdere schijven kan bestaan). Een handkettingtakel kan de last handmatig laten stijgen of dalen met een bedieningsketting. De te takelen last hangt dan aan een lastketting. Doordat het tillen minder kracht en tijd kost werken de takels indirect kostenbesparend. Hierdoor zijn in bijna alle takken van de industrie hijswerktuigen aanwezig: van het kantelen van mallen tot het weghangen van een fiets. 

Afhankelijk van de horizontale beweging die u wilt maken is de bevestigingswijze ook nog van belang. Hierbij wordt de balkklem gebruikt als vast punt. Vervolgens wordt de duwloopkat handmatig gebruikt om de last te verplaatsen. Bij de elektrische takel wordt deze eventueel vervangen door een elektrische loopkat. Voor een verplaatsing van lasten op twee assen gebruik je een zwenkkraan en voor verplaatsing op drie assen een portaalkraan of rolbrugsysteem.

Het belangrijkste bij de keuze van de takel is de maximale belasting, aangezien je nooit iets mag takelen wat te zwaar is. Daarnaast is het belangrijk dat je kijkt naar de nuttige hoogte. Dit is de hoogte van de takel als de hefhaak volledig gedaald is. Een ander belangrijk punt is de minimale bouwhoogte. Dit is de hoogte van de takel als de hefhaak volledig is opgetild. Wanneer het gebruik eenmalig is, is de handkettingtakel een geschikte keuze. Een elektrische takel is namelijk zwaarder en duurder. Afhankelijk van het type belasting, de gebruiksintensiteit en de omgevingscondities is een elektrische takel echter de juiste keuze. 

Zoals de naam al suggereert, worden de elektrische takels aangedreven door een motor om het hijsen nog gemakkelijker te maken. U kunt deze takel bedienen met een bedieningspeer; het vereist geen enkele mankracht. De stroomtoevoer kan uit het net of uit een aggregaat worden gehaald.

In de meeste gevallen zal voor een permanente opstelling gekeken worden naar een 3fase takel. Pro-Lift takels werken op 3x400V zonder neuter. Het grote voordeel van een 3fase takel is de duurzaamheid en het hogere vermogen waarmee ze werken. Bij intensief gebruik zijn deze takels dus het meest voorkomend. Het Pro-Lift gamma bevat 3fase takels van 250kg tot 5000kg met, optioneel, bijhorende elektrisch verrijdbare loopkatten.

Een mono fase takel is dan weer te opteren bij eerder ‘sporadisch’ gebruik of bij tijdelijke opstellingen, het zij op montage, bij verhuizingen, … Het voordeel is dat deze takels een stuk lichter zijn om op te hangen en terug weg te nemen, er dient geen speciale stroomvoorziening te zijn en ze zijn ook een stuk goedkoper. Het kan dus een handig stukje gereedschap zijn voor in uw technische wagen. Mono fase takels zijn beschikbaar van 200kg tot 2000 kg.

Takel: Kettingtakels Elektrische takel, 2000 Kg 2,5 & 0,85 m/min
Mono fase takel
Takel: Kettingtakels Elektrische takel, 1000 Kg 5 & 1,7 m/min
3 fase takel

Een elektrische takel is wellicht duurder in aanschaf, maar dat wil niet zeggen dat het ook op de langere termijn de goedkopere keuze is! Doordat u veel sneller kunt werken met een elektrische takel bespaart u namelijk veel tijd en arbeidskosten. De elektrische takels zijn flexibel door opties zoals een compacte constructie en de haakophanging, en toepasbaar op veel verschillende plaatsen binnen de werkplaats. Een elektrische takel is ook ergonomisch, onder andere door het gebruik van de bedieningspeer. Deze kan bedraad of radiografisch gestuurd zijn. Het voordeel van een radiografische sturing is dat je vanop een verdere, veiligere afstand uw takel kan bedienen, bij een vaste peer sta je nagenoeg altijd onder je takel/last.

De elektrische takels worden geproduceerd met de gedachte dat ze een levensjaar hebben van 10 jaar, ook wel de Safe Working Period genoemd. Hierbij zijn de takels ingedeeld in gebruiksklassen, door middel van een European Federation of Materials Handling (FEM) classificatie. Dit geeft aan hoe zwaar je de takel mag gebruiken binnen deze 10 jaar, om te garanderen dat het veilig blijft. De volgende groepen worden hierin onderscheiden:

Zeer licht tot licht gebruik

  • M1/1Dm: 100 uur
  • M2/1Cm: 200 uur
  • M3/1Bm: 400 uur 

Licht tot normaal gebruik

  • M4/1Am: 800 uur

Normaal gebruik

  • M5/2m: 1600 uur

Zwaar gebruik

  • M6/3m: 3200 uur
  • M7/4m: 6300 uur

Zeer zwaar gebruik

  • M8/5m: 12500 uur

Vabotec, met haar merk Prolift, garandeert een kwaliteit die andere gevestigde merken niet kunnen leveren. Zo wordt bijvoorbeeld de gehele takel van Prolift onder het waakzame oog van TUV Rheinland gefabriceerd, van het kleinste onderdeel tot de behuizing. Op deze manier wordt de vakkennis op een snelle en accurate manier up-to-date gehouden. Bovendien hebben de takels van Vabotec drie unieke metingen om overbelasting van het systeem te voorkomen! De metingen van warmte, overlast en stroomverbruik voorkomen abnormale slijtage. Onder andere hierdoor is Prolift niet meer weg te denken uit onze economie.

Vabotec heeft een ruim assortiment aan elektrische takels: van 200kg tot wel 5000kg! Zo kunnen de elektrische takels van Prolift de zwaarste lasten tillen. Een groot gedeelte kan zelfs op bestelling gemaakt worden! De kleinste elektrische takel weegt 8kg en heeft een hefhoogte van 6 meter. Deze tilt tot wel 200kg en heeft een industrieel karakter. Het uitwendig toerental van de motor wordt langs de gekoelde kant geforceerd. Hierdoor overstijgt de koeling tot wel drie keer de omwenteling van de motor. Dit wordt ook wel een geforceerde koeling genoemd.  

Vabotec levert zowel maatwerk als advies om de juiste elektrische takel te kiezen. Diverse soorten en maten zijn bij Vabotec direct uit voorraad leverbaar. Bovendien heeft Vabotec alles in huis om te testen, certificeren en, wanneer nodig, te repareren. De experts staan altijd voor u klaar met meer dan 32 jaar ervaring in het vak. Neem vandaag nog contact op!

  •  
nl_BEDutch