Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Zo werkt u veilig met een platenklem

Platenklemmen kan u bij Vabotec verkrijgen in verschillende uitvoeringen.

Dit moet u zeker doen wanneer u een platenklem heeft gekocht. Wees u bewust van de onwaarschijnlijke voordelen van dit prachtige stuk gereedschap, maar evenzeer van de onwaarschijnlijke gevaren indien u er weinig doordacht mee omgaat. Het wordt een moordwapen indien u een loopje neemt met de voorschriften.

 

Voor alle standaard verticale veiligheidshijsklemmen geldt, dat ze geschikt zijn voor het hijsen van staal met een oppervlaktehardheid tot 37Rc (345HB) en geschikt voor gebruik bij temperaturen van -40°C tot 100°C.
Onze hijsklemmen zijn ogenschijnlijk vergelijkbaar met standaard klemmen maar hebben de eigenschappen van de beste hijsklemmen op de markt.
Onze klemmen zijn betrouwbaar, kwalitatief top, vervaardigd volgens de geldende norm en ook hier onder het waakzame oog van TUV. TUV waarborgt de fabricatie volgens de norm en de beproefde zekerheid.

RVS (roestvaststaal) mag niet genomen worden met metalen segmenten om chemische inwerking te vermijden. Ook hier zijn speciale klembekken verkrijgbaar.

Dit geldt ook voor harde staalsoorten zoals hardox, rockwel, weldox, semi-manox hebben aangepaste kamsegmenten nodig.

Hiervoor zijn speciale klemmen verkrijgbaar.

Voor het vinden van de meest passende oplossing adviseren wij u contact op te nemen met onze experts. Zij hebben ervaring en kunnen u helpen bij het vinden van een oplossing die aansluit op uw persoonlijke situatie.

Voor u uw werkstuk aanslaat:

 • U heeft weet van de nominale last van uw werkstuk en u kent de SWL (safe working load limit) van uw hefmagneet.
 • Controleer de integriteit van uw platenklem
  1. Deze mag geen enkele vorm van roest, vet of vuil met zich meedragen.
  2. Maak uw klemsegmenten steeds zuiver
  3. Het te hijsen object is proper en draagt geen (vlieg)roest. Vet en verf zijn ook niet toegestaan.

Sla uw werkstuk aan:

 1. Plaats uw platenklem(men) centraal in lijn met het zwaartepunt.
 2. Platenklemmen gebruikt met steeds in paren, 2 klemmen per plaat.
 3. Hijs plaat per plaat op. Dit om te vermijden dat de platen onderling beginnen te schuiven.

Wanneer de platenklem in functie is 

 1. Breng uw hijswerktuig op spanning met een takel. Tokkel met de bediening van uw takel of rolbrug zodat u piekbelastingen insinueert.
 2. U doet dit maximum enkele centimeters boven het maaiveld.
 3. U controleert ter zelfder tijd of uw werkstuk in evenwicht hangt.

Aan de slag:

 • Blijf zo laag mogelijk bij de begane grond.
 • Til bij voorkeur niet over machines.
 • Draag er zorg voor dat er geen hindernissen zijn. Zijn deze er wel? Haal deze dan indien mogelijk weg.
 • NOOIT over personen tillen. Sterker: er mag zich NIEMAND in de zone begeven rondom het werkstuk. Houd voor die zone de volgende regel in acht: de lengte van het werkstuk vermenigvuldigd met de hijshoogte waarop het te hijsen object zich bevindt.  Bevinden zich er toch hindernissen? Dan past u dezelfde formule toe vanaf de hindernis.
 • Bijgevolg bedient u een hijswerktuig waaraan een platenklem zich bevindt. Bij voorkeur in combinatie met een radiosturing. Een radiosturing is heden ten dage geen investering, maar een veiligheidscomponent of een bijdrage tot de veiligheid.

Wanneer u met deze eenvoudige regelgeving rekening houdt, is een platenklem een onwaarschijnlijk fijn instrument dat veel tijd en ellende kan besparen.  Maar eerst deze handleiding nog een keertje lezen!

Vabotec biedt een ruim assortiment aan platenklemmen. Deze zijn vervaardigd volgens de nieuwste veiligheidsvoorschriften. Hijswerktuigen kopen doe je niet zonder advies in te winnen! Voor het vinden van de meest passende oplossing adviseren wij u contact op te nemen met onze experts. Zij hebben ervaring en kunnen u helpen bij het vinden van een oplossing die aansluit op uw persoonlijke situatie.

Verticale platenklem
Horizontale platenklem niet beschadigend
Horizontale platenklem
Klem: Profiel en inwendige buizen klem met zwaar gesmeed hijsoog 2000kg
nl_BEDutch