Handkettingtakels & rateltakels
Takels zijn ontwikkeld om het optillen en verplaatsen van zware producten te vergemakkelijken. Er zijn verschillende soorten takels: een rateltakel, een handkettingtakel, een elektrische takel of een pneumatische takel. Wanneer de producten te zwaar worden en het beter is om ergonomisch te werken, is een elektrische takel de beste keuze. In dit artikel komt u meer te weten over de verschillende soorten Pro-lift takels.
In dit artikel worden de volgende punten besproken:
- Hoe werkt een takel?
- Handkettingtakel of elektrische takel?
- Wat is een elektrische takel?
- Voordelen van een elektrische takel
- Safe Working Period en FEM
- De hoge kwaliteitstakels van Vabotec
Bij het kiezen van de juiste takel moet u letten op:
Hoe werkt een takel?
Een takel is een hijswerktuig dat de voorwerpen voor u omhoog hijst. Een takel brengt kracht over via een hijsketting, een nestenwiel naar een vast punt, of via een extra keerwiel of nesten schijf die uit een of meerdere schijven kan bestaan.
Een handkettingtakel laat de last handmatig stijgen of dalen met een bedieningsketting. De last hangt aan een lastketting waardoor het tillen minder kracht en tijd kost. Zo werken de takels indirect kostenbesparend! Hijswerktuigen worden in heel veel verschillende domeinen gebruikt, zowel in industriële als niet-industriële toepassingen; van het kantelen van mallen tot het weghangen van een fiets.
De bevestigingswijze speelt een rol bij het soort horizontale beweging die u wil maken. Hiervoor wordt de balkenklem gebruikt als een tijdelijk bevestigingspunt om de last te hijsen of te laten vieren. Daarna wordt de last handmatig verplaatst met de duwloopkat. Bij de elektrische takel kan de duwloopkat vervangen worden door een elektrische loopkat.
Om een last te verplaatsen op twee assen, wordt een zwenkkraan gebruikt. Voor een verplaatsing op drie assen wordt er gewerkt met een portaalkraan of rolbrugsysteem.
Handtakel of elektrische takel?
Hou bij de keuze van de takel rekening met het maximale gewicht waarmee u de takel gaat belasten; er mag nooit iets getakeld worden dat te zwaar is voor de gekozen takel!
Controleer altijd de nuttige hoogte en de minimale bouwhoogte; de nuttige hoogte is de hoogte van de takel als de hefhaak volledig is neergelaten. De minimale bouwhoogte is de hoogte van de takel als de hefhaak volledig is opgetrokken. Wanneer u de takel sporadisch gebruikt, is de handkettingtakel een geschikte keuze omdat een elektrische takel zwaarder en duurder is. Bij intensief gebruik, bepaalde types belasting en specifieke omgevingscondities, is een elektrische takel echter de beste optie.
Wat is een elektrische takel?
Elektrische takels worden aangedreven door een motor om het hijsen nog gemakkelijker te maken. Het vereist geen enkele mankracht; u kan deze takel heel eenvoudig bedienen met een bedieningspeer. De elektrische takels kunnen aangesloten worden op het elektriciteitsnet of op een aggregaat (generator). Voor een zware belasting zijn stroombronnen van 400 volt aangewezen terwijl voor lichtere lasten 220 volt vaak al voldoende is. Ook wanneer u niet continu werkt, is 220 genoeg, en goedkoper!
Voordelen elektrische takel
- Een elektrische takel is duurder in aankoop maar komt op lange termijn goedkoper uit; omdat u veel sneller kan werken, bespaart u tijd en arbeidskosten.
- De elektrische takels zijn flexibel inzetbaar dankzij hun compacte constructie en haakophanging. Daardoor kunnen ze op veel verschillende manieren binnen de werkplaats worden gebruikt.
- Omdat de elektrische takel bestuurd wordt met de bedieningspeer, kan er veel ergonomischer gewerkt worden.
Safe Working Period en FEM
De elektrische takels worden geproduceerd met een levensduur van 10 jaar, ook wel de ‘Safe Working Period’ genoemd. Ze zijn ingedeeld in gebruiksklassen volgens de classificatie van de European Federation of Materials Handling (FEM). Deze classificatie geeft aan hoe zwaar u de takel mag belasten binnen deze 10 jaar, om te garanderen dat het veilig blijft.
Hieronder vindt u een overzicht van de verschillende gebruiksklassen:
Zeer licht tot licht gebruik | M1/1Dm: 100 uur M2/1Cm: 200 uur M3/1Bm: 400 uur |
Licht tot normaal gebruik | M4/1Am: 800 uur |
Normaal gebruik | M5/2m: 1600 uur |
Zwaar gebruik | M6/3m: 3200 uur M7/4m: 6300 uur |
Zeer zwaar gebruik | M8/5m: 12500 uur |
Hoge kwaliteitstakels van Vabotec
Vabotec heeft zijn eigen Pro-lift merk, dat garant staat een superieure kwaliteit vergeleken met andere gevestige merken. Handkettingtakels van Prolift kunnen ingezet worden bij elke hijsjob die u wenst uit te voeren. De handtakel van Pro-lift wordt onder strenge controle geproduceerd door TUV Rheinland; van het kleinste onderdeel tot en met de behuizing.
Dankzij ons eigen merk, kunnen wij onze vakkennis steeds snel en accuraat up-to-date houden. Bovendien zijn de takels van Vabotec uitgerust met drie unieke controlesystemen die overbelasting van het systeem voorkomen. Ze meten warmteontwikkeling, overbelasting en stroomverbruik, waardoor abnormale slijtage vermeden wordt. Zo is Pro-lift een onmisbare speler geworden in de sector.
Vabotec biedt een ruim assortiment aan elektrische takels, van 200kg tot 5000kg. Onze elektrische takels van Prolift kunnen de zwaarste lasten tillen en een groot deel is zelfs op maat verkrijgbaar. De kleinste elektrische takel weegt slechts 8 kg, heeft een hefhoogte van 6 meter en kan lasten tot 200 kg tillen.
Onze takels zijn uitgerust met een geforceerd koelsysteem. Dit betekent dat de motor actief gekoeld wordt door een constante luchtstroom, onafhankelijk van de motoromwenteling. Hierdoor wordt warmte tot drie keer efficiënter afgevoerd dan bij een standaard koeling. Dankzij dit systeem presteert de motor beter, zelfs bij lage snelheden, en wordt de levensduur verlengd.
Maatwerk en advies
Vabotec geeft deskundig advies bij het kiezen van de juiste elektrische takel of kan de takel zelfs voor u op maat maken! Doordat wij veel diverse soorten en maten op voorraad hebben, kunnen we heel snel leveren. Wij hebben ook alles in huis om te testen, te certificeren en indien nodig te repareren. Met meer dan 35 jaar ervaring staan onze experts steeds voor u klaar. Neem vandaag nog contact op!