Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Tips voor het kopen van een industriële takel.

Takels zijn er in verschillende soorten en maten. In dit onderstaande artikel leest u hoe u het beste met een takel kan werken. De elektrische- en handtakels die wij in ons assortiment hebben, zijn altijd van topkwaliteit en zijn voorzien van de benodigde certificaten. RMW en Vabolift (ons eigen merk) zijn de twee merken die wij voeren in assortiment en zelf ook gebruiken omwille van de professionalisme en gebruiksvriendelijkheid.

De wet schrijft via de EG-machinerichtlijn (veiligheids- en gezondheidseisen van de Europese Unie) voor, dat de werkgever bijzondere gevaren bij het gebruik van machines moet elimineren. Kranen en takels zijn machines die vallen onder deze richtlijn. De SWP (levensduur van een takel) is één van de veiligheidsaspecten die niet over het hoofd mag worden gezien. Takels worden geproduceerd met de gedachte dat ze een levensjaar hebben van 10 jaar. Men kan weten hoelang een takel gebruikt kan worden doormiddel van de FEM-aanduiding (. De FEM 9.755 is een norm die beschrijft welke maatregelen er genomen moeten zijn in het ontwerp om met een motorisch aangedreven hijswerktuig de beoogde levensduur te bereiken. Dus wat wil dit concreet zeggen?

Wanneer een takel correct gebruikt wordt (zoals de fabrikant voor ogen had bij het ontwerp) dan zou de takel een levensduur hebben van 10 jaar. Een takel verbruikt bij elke hijsbeweging een deel van zijn levensduur, ook wel Safe Working Period (SWP) genoemd. Als de levensduur verstreken is, is een volledige revisie conform fabrikantenspecificaties nodig om een verdere veilige inzet te waarborgen.

U heeft een takel aangeschaft en nu vraagt u uzelf misschien af hoe u deze moet bevestigen? Wij hebben meerdere opties voor zowel manuele als elektrische takels veilig en correct te bevestigen. Hieronder ziet u de verschillende materialen die we gebruiken en aanbevelen aan onze klanten.

Wij bieden u een ruime keuze, op maat en wens van de klant, aan hoog presterende muur- en kolomzwenkkranen, desgewenst met onze kwalitatieve elektrische RWM-kettingtakels. Onze zwenkkranen zijn compact, terwijl tegelijkertijd ladingen in elke richting verplaatst kunnen worden over een hoek van 270°. Ze kunnen in verscheidene sectoren gebruikt worden, zoals o.a. de papierindustrie, staalconstructie, machinebouw en metaalbewerking. Zij dragen hun steentje bij tot het bevorderen en vergroten van de autonomie en efficiëntie op elke werkplaats.

De PRO-LIFT (ons eigen merk) balkenklem is uitermate geschikt om bevestigd te worden aan een profiel als een semi -permanent ophangpunt voor kettingtakels, staaldraadtakels en rateltakels (hijswerktuigen). U kunt de klem ook gebruiken om balken te hijsen en te verplaatsen. De klem is gemakkelijk aanpasbaar door de schroefspindel.

Wilt u dat de takel moet kunnen bewegen over een H-balk, dan gebruikt u een in breedte verstelbare loopkat van 1, 2 of 3 ton. Door 2 hoekprofielen te maken met boorgaten die gelijk zijn aan die in de bovenplaat van de elektrische takel, kunt u de takel eenvoudig bevestigen aan de loopkat.

Als u optimaal gebruik wilt maken van de mogelijkheden, dan kiest u voor een elektrische loopkat. De strippen op de elektrische loopkat zijn verstelbaar zodat u elke elektrische takel eraan kunt bevestigen.

Onze takels zijn volgens geldende voorschriften gefabriceerd (Europese standaard). De veiligheidsfactoren van alle onderdelen behalen een minimale factor van 4, dit wil zeggen bijvoorbeeld 4/1 of 1000 kg tegenover 4000 kg. De veilige werklast zal dus een minimale veiligheid hebben zodat het zwakste onderdeel het pas begeeft op het viervoud.

Tijdens het testen werden verschillende takels op 110% belast en ononderbroken 1500 cycli in werking zonder enige vorm van onderhoud; echter gebeurde dit wel in ideale omstandigheden. Geen enkele vorm van slijtage werd vastgesteld.

De handkettingtakels hebben een automatische rem die volgens de modernste technieken vervaardigd is en geen remschijven met zich mee heeft. Het is een slijtvaste, asbestvrije schijf die niet onderhevig is aan vocht en olienevel en tevens op het centrale aandrijfpunt is aangebracht.

De lasthaken zijn voorzien van een gesmede klepset met een veer die extra bestendig is tegen metaalmoeheid. Bij een overbelasting van 100% zullen de haken niet plastisch vervormen. Bij zware overbelasting zullen de haken uitplooien maar niet breken. Slechts bij spanningen en blokkades van de haak kunnen breuken optreden.

Onze takels zijn inzetbaar overal daar waar een mens kan komen. De rem is niet onderhevig aan water, hij kan onder water gebruikt worden, wat dus uniek is. Temperaturen van -20°C tot +50°C geven geen probleem. De ideale smering geeft nagenoeg een onderhoudsvrije takel. Het is echter wel zo dat men nooit grafietvet mag gebruiken wanneer men onderhoudswerken aan de takel uitvoert. Ingrijpende onderhoudswerken dienen door Vabotec of diens aangestelde te gebeuren. De takels mogen bij levering zondermeer in dienst worden genomen en vallen dan onder het stelsel van de periodieke controle.

Meer weten?

Wilt u meer weten over industriële takels? Vabotec is de specialist in industriële hef- en hijstechniek. Neem daarom vandaag nog contact op voor al uw vragen.

nl_BEDutch