Waarover wilt u advies hebben?

We werken dagelijks aan onze website, bij vragen neem contact op.

Waar moet u op letten bij de aankoop van een dommekracht?

Een dommekracht, ook wel keldervijzel of kelderkrik genoemd, helpt u bij het tillen, ondersteunen of wegdrukken van al uw zware lasten. Lees in dit artikel meer over hoe een dommekracht werkt, zijn vele voordelen en waar u op moet letten bij aankoop.

Omdat dommekrachten zijn gemaakt van staal, zijn het krachtige gereedschappen. Zo levert Vabotec een dommekracht die tot wel 20 ton kan dragen. De dommekracht bestaat daarnaast uit een kast met meestal meerdere stalen tandwielen, een tandheugel en een zwengel. De zwengel is voorzien van een terugloopbeveiliging. Deze beveiliging voorkomt dat de zwengel terugdraait door de druk van de zware last. De tandheugel heeft een vork zowel aan de boven uiteinde als klauw aan het ondereind voor het verplaatsen van de zware lasten. Bovendien zijn ze gestandaardiseerd in normblad DIN 7355. De dommekrachten worden aangedreven door slingerdruk.

Een van de grootste voordelen van dommekrachten is dat ze worden gebruikt om zware lasten op te tillen en deze gemakkelijk te verplaatsen. Hiermee kunt u ervoor zorgen dat het werk voor uw personeel niet erg fysiek belastend is. Daarnaast zijn ze ook voorzien van een tandheugel lier. Deze zorgt ervoor dat de last altijd in positie op de gewenste hoogte blijft. Dit is in tegenstelling tot een hydraulische vijzel, die nagenoeg altijd druk verliest. Ook zijn ze veel betrouwbaarder dan hydraulische vijzels, omdat ze mechanisch en zelf remmend zijn. Een ander groot voordeel is de terugloopbeveiliging. Deze zorgt er samen met de tandheugel lier voor dat de last op zijn positie blijft. 

Voor u van plan bent om over te gaan op aankoop is het belangrijk dat u rekening houdt met de volgende punten:

  • Weet hoe zwaar het gewicht is dat u in beweging wilt krijgen. Op deze manier kunt u namelijk de meest passende dommekracht gebruiken; 
  • Wees ervan op de hoogte dat de dommekracht op de hiel 20% minder vermogen heeft dan op de vork;
  • Door de dommekracht op de hiel te gebruiken kan u lasten tillen vanaf 70mm van het maaiveld;
  • Controleer of de dommekrachten aan de gestelde eisen voldoen en of ze gekeurd zijn;
  • U moet weten waar u de dommekracht zal gaan plaatsen voor u de last zal gaan optillen;
  • DIN genormaliseerde dommekrachten zijn betrouwbaarder dan die van Oosterse makelij zijn.

Vabotec biedt een ruim assortiment dommekrachten aan met een capaciteiten van 2.500 kg tot 20.000 kg. De dommekrachten zijn geheel vervaardigd volgens de nieuwste veiligheidsvoorschriften. Alle onderdelen, waaronder gefreesde tandheugel van slijtvast speciaal staal, tandwielen en rondsels van edelstaal, zijn verwisselbaar. Elke dommekracht wordt na fabricage beproefd op 1,5 x WLL.

Voor het vinden van de meest passende oplossing adviseren wij u contact op te nemen met onze experts. Zij hebben ervaring en kunnen u helpen bij het vinden van een oplossing die aansluit op uw persoonlijke situatie. 

nl_BEDutch