| Advies over Hijsbanden
Wilt u hijsbanden kopen? Dan is het heel belangrijk om de juiste hijsband te kiezen om uw goederen op een veilige en correcte manier te heffen. Hijsbanden zijn verkrijgbaar in diverse types, maten en kleuren, afhankelijk van de toepassing. Ze worden voornamelijk gebruikt om industriele goederen te hijsen met een takel, lier of kraan. Hijsbanden worden veel gebruikt in de bouw, havengebieden en industrieterreinen. In dit artikel bespreken we waar u op moet letten bij de aankoop van een hijsband.
Volgende aspecten komen aan bod:
- De hijslast
- De normen en wetgeving rond het heffen met hijsbanden
- De verplichte periodieke keuringen om de veiligheid van de banden te garanderen
Indien u nog extra vragen hebt, aarzel niet om onze experts te contacteren via telefoon: +32 (0) 3 660 08 94 of e–mail: info@vabotec.be. Met meer dan 3 decennia ervaring, kunnen wij al uw vragen zonder problemen beantwoorden. In dit kennisbank artikel vindt u ook richtlijnen voor het veilig gebruik van hijsbanden.
Bij het kiezen van de juiste hijsband moet u letten op:
De werklast
Het hefvermogen moet groter zijn dan het gewicht van de goederen dat u gaat hijsen. Als u bijvoorbeeld objecten wil hijsen van 750 KG, dan is het belangrijk dat de hijsbanden minimaal 1 ton aankunnen. Zo voorkomt u incidenten en bent u altijd veilig! Daarnaast is de wijze waarop u hijst ook zeer belangrijk. Denk aan de hoek waarop de banden rusten, het aantal banden dat er gebruikt wordt om de goederen te hijsen, en zo meer.
De hoeken waarop de banden rusten, worden in het volgend punt besproken.
Hoek van de banden
De beste hoek om banden op te laten rusten, is een hoek van 60 graden. Belangrijk is dat de hoek NOOIT 120 graden overschrijdt. Let op; we hebben het hier steeds over buitenhoeken! Als de hoek te klein of te groot is, kan de band worden beschadigd of zelfs knappen. Als u toch met een grote hoek werkt, zorg er dan zeker voor dat de banden stevig genoeg zijn of gebruik onze hoekbeschermers.
Onthoud: hoe groter de hoek, hoe sterker de banden moeten zijn!
Hoeken, scherpe randen, of plaatsen waar de band blijft achter haken, veroorzaken een te hoge spanning in de band en zorgen voor lokale hitteontwikkeling. Hierdoor zal de band snel verouderen en bijgevolg niet meer voldoen aan de afkeurcriteria.
Voldoening aan de Europese normen
Alle banden die u koopt en gebruikt moeten voldoen aan de Europese normen. Dit is een garantie voor zowel de kopers als de gebruikers dat de banden uit de beste materialen zijn vervaardigd. Als u inferieure, goedkopere banden gebruikt die niet gereguleerd zijn, brengt u de veiligheid van uw medewerkers in gevaar of kunnen uw goederen beschadigd worden. Hou het dus veilig en koop enkel banden die de EU-norm als standaard hebben.
Europese norm: EN 1492-1:2000+A1:2008
WLL en MBL
WLL staat voor “Work Load Limit” en duidt de maximale toelaatbare werklast aan van de hijsbanden. De WLL ligt altijd veel lager dan theoretische treksterkte van een band; de “MBL”. MBL betekent “Minimum Breaking Load” en duidt aan hoeveel treklast een band aankan voordat die begint te vervormen of zelfs knapt.
Aanwezigheid van de CE-markering
Ook hijsbanden hebben een CE-markering. Check zeker of de banden die u wil kopen het bekende CE logo hebben. Dat is verplicht en garandeert u dat u veilige kwalitatieve hijsbanden koopt die volledig voldoen aan de Europese normen. De CE-markering staat meestal op het blauwe label dat aan de hijsband bevestigd is. Sommige fabrikanten drukken de CE-markering ook op een apart wit label of direct op de band zelf, maar het blauwe label is de meest gangbare plek.
Hou er echter rekening mee dat hijsbanden niet altijd getest zijn tijdens de productie, en dat de CE-markering alleen niet voldoende is.
De veiligheidsfactor
Een veiligheidsfactor bestaat uit twee cijfers, bijvoorbeeld 7:1. In dit geval is het breekpunt van de band 7 keer zo hoog is als de aangegeven tonnage, of; bij een verhouding van 7:1 bedraagt de werklast 14,3% van de breekkracht. Houdt u altijd aan de voorgeschreven werklasten om veilig te werken.
Hijsbanden met een veiligheidsfactor lager dan 7:1 (5:1), zijn ‘One Way-hijsbanden’; deze banden mogen maar één keer gebruikt worden per hijsjob.
De kleur van de hijsband
De kleuren van de hijsbanden geven aan hoeveel ton een band kan hijsen. De meest gebruikte kleuren zijn paars (1 ton), groen (2 ton) en geel (3 ton). Maar naast de kleur, kunt u ook aan de zwarte draden in de lengterichting zien hoeveel ton de band kan tillen. 1 zwarte draad staat voor 1 ton, 2 voor 2 ton, etc. Volgens de Europese normen is dit echter geen verplichting.
Het type garen
Voor elke hijsjob zijn er geschikte hijsbanden en rondstroppen in verschillende kunststofuitvoeringen verkrijgbaar. De kleur van het label geeft aan welk materiaal gebruikt is voor de dragende vezels. Het groene label staat voor Polyamide (PA), het blauwe label staat voor Polyester (PES) en het bruin/oranje label staat voor Polypropyleen (PP).
MOVE-IT hijsbanden en rondstroppen zijn gemaakt van polyester (blauw label) en komen het meeste voor. Polyamide wordt in de industrie niet vaak gebruikt omdat de hoge prijs niet opweegt omdat de hoge prijs niet opweegt tegen de gebruiksvoordelen. Polypropyleen kan men vaak terugvinden in de One-way sling toepassingen.
Gebruik en stockage
Gebruik hijsbanden in plaats van kettingen of staalkabels om schade aan uw goederen te voorkomen.
Verder zijn hijsbanden flexibel en eenvoudig op, over of onder uw te hijsen object aan te brengen. Ze zijn gemakkelijker te stroppen of te lussen dan kabels of kettingen van grote diameter.
Gebruik hoekbescherming indien uw te hijsen object scherpe randen heeft en let op wanneer u de hijsband vanonder uw object vandaan haalt. Doe dit gecontroleerd om te voorkomen dat de band ergens achter blijft haken.
Zorg ervoor dat uw hijsband niet geknoopt of gedraaid is tijdens het hijsen want dat veroorzaakt een ongelijke spanningsverdeling in de garens/vezels. Hierdoor worden de kortste vezels het eerst belast waardoor deze teveel hefkracht op zich moeten nemen en dat kan voor breuken zorgen.
Algemene checklist voor gebruik:
- Label (=certificaat) aanwezig en goed leesbaar?
- Geen beschadigingen aan de band en lussen zoals inkervingen of scheuren?
- Geen slijtagevlakken door wrijving?
- Geen overmatige vervuiling door olie, vet en chemicaliën?
- Geen knopen in de hijsband?
Stockeer de hijsbanden in een droge omgeving. Als ze nat geworden zijn, droog ze dan op een natuurlijke wijze. Verhitting veroudert de vezels sneller en kan ze laten krimpen terwijl een te trage droging dan weer schimmels kan veroorzaken.
Mogen hijsbanden gewassen worden?
Hijsbanden mogen gewassen worden in de wasmachine met gewone huishoudelijke wasmiddelen (zacht sopje). Het wassen/reinigen van een hijsband heeft geen invloed op het gebruik. Het draagt wel bij aan verzorgd hijswerk als er bijvoorbeeld gewerkt wordt met geschilderde structuren.
Slijtage en afkeurcriteria
Beperk slijtage:
- Voorkom dat hijsbanden over de grond slepen om beschadiging te vermijden.
- Vermijd contact met scherpe hoeken of randen.
- Gebruik hijsbanden enkel binnen de toegestane hoeken.
- Zorg dat er geen knopen of verdraaiingen in uw hijsband zitten en gebruik de band NIET wanneer er een knoop inzit. De kortste vezels worden het eerst belast en zullen bij te hoge kracht rekken of zelfs breken.
- Houd de hijsbanden proper en vrij van olie, vet of chemicaliën.
Afkeurcriteria zijn:
- meer dan 8% zichtbare kwaliteitsvermindering
- inkervingen en sneden
- pluizen
- knopen
- grove verkleuringen
- inwerking van chemicaliën
- gaten van nagels of nietjes
Oliën en vetten hebben geen directe invloed op de vezels maar wel op de stabiliteit (schuiven) en op verzorgd hijswerk.
Als de hijsband het blauwe label heeft verloren, controleer dan de interne code die op de hijsband is aangebracht; deze is gekoppeld aan het CE certificaat. Als er hiermee aangetoond kan worden over welke hijsband het gaat, en aan alle keuringscriteria is voldaan, dan kan de MOVE-IT hijsband verder gebruikt worden.
Veel hijsbanden hebben behalve het blauwe label, ook witte labels. Hierop kan u uw intern referentienummer noteren. Wilt u liever een duurzamere oplossing, dan kan u een metalen label bevestigen aan uw hijsbanden. Deze labels kunnen gegraveerd worden met interne referentienummers en andere informatie over de hijsbanden.
Vanaf de eerste ingebruikname moeten uw hijsbanden om de drie maanden gekeurd worden door een erkend keuringsorganisme. U kan hiervoor terecht bij: OCB, Normec BTV, ACEG, Electro-Test.
